Denne video er en forsmag på kurset. Start kurset for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2025-02-21

Uddannelsespålæg

Varighed ca. en time

Uddannelsespålægget er en central del af indsatsen for unge uden uddannelse. Det fastlægger rammen for deres vej til uddannelse og er en forudsætning for sagsbehandling i overensstemmelse med § 30 i Beskæftigelsesloven. 

På dette kursus gennemgår vi de enkelte trin i uddannelsespålægget, dets sammenhæng med ”Min plan” og ”Helhedsorienteret plan” samt betydningen for rådighedsreglerne. 

Kurset har tre overordnede formål: 

  • Du får en grundig forståelse af reglerne for uddannelsespålægget. 

  • Du bliver fortrolig med de forskellige trin og deres betydning. 

  • Du bliver rustet til at anvende denne viden i praksis i din sagsbehandling. 

Målgruppe

Kurset henvender sig til sagsbehandlere, faglige koordinatorer, administrative medarbejdere og andre i kommunen med interesse i emnet. Kurserne kan dog være yderst relevante og egnede for virksomhedsejere, administrative medarbejdere eller andre med særlig interesse indenfor området.

Lektioner

1.  Målgruppe og uddannelsespålæggets betydning

Vi introducerer uddannelsespålæggets formål og gennemgår, hvem det er rettet mod. Du får indsigt i betydningen af uddannelsespålægget for den enkelte unge, og hvordan det påvirker sagsbehandlingen. Vi ser også på frister for uddannelsespålægget og sammenhængen med "Min Plan".

15 minutter

2.  Uddannelsespålæggets trin 1 og 2 

Her gennemgår vi de første trin i uddannelsespålægget, som danner grundlaget for indsatsen. Vi ser på lovgrundlaget, hvordan de første trin påvirker den unges uddannelsesmuligheder, og hvilke uddannelsestyper der kan være relevante. Du får også viden om, hvordan du som sagsbehandler kan støtte den unge i at træffe det rette valg. 

7 minutter

3.  Uddannelsespålæggets trin 3

Trin 3 indebærer mere komplekse vurderinger og beslutninger om den unges videre forløb. Vi gennemgår lovgivningen for dette trin, ser på betydningen for den unge og drøfter relevante indsatser, der kan støtte den unge i at blive klar til uddannelse. 

4 minutter

4.  Uddannelsespålæggets trin 4

Denne lektion fokuserer på den unges overgang til uddannelse. Vi gennemgår lovgivningen for trin 4, hvordan den unge kan støttes bedst muligt i opstarten af sin uddannelse, og hvordan jobcentret kommunikerer med uddannelsesinstitutioner – både ved opstart og ved risiko for frafald. 

8 minutter

5.  Indsatser

Vi ser på de indsatser, der kan understøtte den unges vej til uddannelse, herunder læse-, skrive- og regnetests, beskæftigelsesindsatser og øvrige relevante tilbud. Vi drøfter også, hvordan du dokumenterer uddannelsesønsker, frister og ansvarsfordeling i sagsbehandlingen. 

7 minutter

6.  Uddannelsespålæg og rådighed

Her undersøger vi sammenhængen mellem uddannelsespålægget og rådighedsreglerne. Du lærer, hvordan rådighedskravene påvirker indsatsen, og hvornår en ung kan sanktioneres ved manglende efterlevelse af uddannelsespålægget. 

3 minutter

7.  Sagsbehandlingsregler

I denne afsluttende lektion ser vi på de juridiske rammer for korrekt sagsbehandling af uddannelsespålægget. Vi gennemgår kravene til dokumentation, hvordan man sikrer en opdateret og korrekt registreret indsats, og hvorfor dette er afgørende for borgerens muligheder.

9 minutter

Christina Albrechtsen

Christina Albrechtsen

Socialrådgiver og konsulent

Christina Albrechtsen er oprindeligt uddannet socialrådgiver og har efterfølgende taget forskellige diplommoduler i ledelse og projektledelse. Hun har erfaring indenfor beskæftigelses- og socialområdet - herunder som koordinator og personaleleder. Derudover er hun i gang med at tage en kandidat i Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet. Hun er nu selvstændig konsulent ved siden af studierne.