Denne video er en forsmag på kurset. Start kurset for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2020-12-17

Juridisk metode for sagsbehandlere

Varighed ca. 2 timer

Det er nødvendigt, at alle sagsbehandlere, som arbejder med lovgivning, har grundlæggende kendskab til juridisk metode for at kunne træffe korrekte og lovmedholdelige afgørelser. Juridisk metode anvendes, når den korrekte regel skal lokaliseres i en given sag, og når betydningen af reglen skal forstås. 

 

Den sociale lovgivning er omfattende og kompleks og kan være svær at finde rundt i. På kurset præsenteres du for de grundlæggende regler og retningslinjer, som skal bruges til at manøvrere rundt i og finde vej gennem alle de socialretlige retskilder. 

 

Målgruppe

Kurset er målrettet sagsbehandlere, der arbejder med lovgivning inden for det sociale og beskæftigelsesrettede område. 

Kurset er dog relevant for alle andre ikke-jurister, der har brug for en indføring i juridisk metode. Eksempler og henvisninger i kurset tager dog udgangspunkt i socialretten. 

Lektioner

1.  Introduktion til juridisk metode

Indholdet i lektion 1 er en kort introduktion til juridisk metode, og hvad juridisk metode skal bruges til. Vi tager udgangspunkt i en konkret ansøgning og kigger på, hvordan man via juridisk metode, finder frem til en korrekt afgørelse på ansøgningen.

23 minutter

2.  Retskilderne

Når man beskæftiger sig med lovgivning, er det vigtigt at have kendskab til hvilke retskilder, der findes, og hvordan retskildernes indbyrdes forhold er. I denne lektion kigger vi på hvad en retskilde er, og hvilken betydning de enkelte retskilder har, når der skal sagsbehandles og træffes afgørelse. 

31 minutter

3.  Fortolkning

For at finde frem til hvilken regel det vil være korrekt at anvende i en given situation, findes forskellige fortolkningsprincipper, som anvendes til at lokalisere den korrekte regel. I denne lektion kigger vi på fortolkningsprincipperne, og hvilke der skal anvendes for at lokalisere den korrekte regel. Når det korrekt regelgrundlag er lokaliseret, skal fortolkningsmetoderne anvendes for at finde frem til betydningen af reglen. Vi kigger på flere relevante fortolkningsmetoder.

17 minutter

4.  Skønsudøvelse

For personer, der beskæftiger sig med socialret, er det centralt at vide noget om skønsudøvelse. Det skyldes, at det socialretlige område er præget af regler, hvor der er behov for at foretage et skøn for at komme frem til en løsning på en problemstilling. Denne lektion gennemgår principper for skønsudøvelsen. 

24 minutter

Mona Susanne Walther

Mona Susanne Walther

Fagspecialist og Jurist

Mona er uddannet socialrådgiver og jurist og har 25 års erfaring med arbejde inden for det sociale område og beskæftigelsesområdet. Mona har bl.a. arbejdet i Ankestyrelsen, i diverse kommuner – bl.a. som borgerrådgiver og som koordinator for et rehabiliteringsteam – og har desuden i en årrække undervist i jura på socialrådgiveruddannelsen.