Denne video er en forsmag på kurset. Start kurset for at se alle lektioner og hente kursusmaterialet.

Om kurset

Udgivet d. 2025-02-10

Sygedagpengeopfølgning

Varighed ca. en time

En vigtig del af arbejdet med sygedagpengesager er at følge op på sagerne og tilrettelægge den bedst mulige indsats sammen med borgeren. Reglerne om procedure, indhentning af oplysninger, samtaler, indsats og bortfald af sygedagpenge danner rammerne for arbejdet. På dette kursus gennemgår vi emnet fra a-z og sørger for, at du bliver klædt på til den korrekte sagsbehandling.

Reglerne om ydelsesdelen på sygedagpenge gennemgås i kurset Sygedagpenge - ydelse

Reglerne om sygdom og uarbejdsdygtighed gennemgås i kurset Sygdom og uarbejdsdygtighed.

Reglerne om forlængelse af sygedagpengene gennemgås i kurset Sygedagpenge - regler om forlængelse.

Kurset har tre overordnende formål:

  • Du får et godt kendskab til de regler, der gælder for opfølgningen af sygedagpengesager
  • Du får en forståelse for formålet med reglerne, så indsatsen giver bedre mening, både for borgeren og dig selv
  • Du bliver klædt på til at omsætte det til den bedst mulige sagsbehandling i dit daglige arbejde

Målgruppe
Kurset er først fremmest for de medarbejdere, der arbejder med opfølgningen af sygedagpengesager. Det er et grundlæggende kursus, der består af kortere lektioner. Det gør det muligt både at se kurset i sin helhed, og at gå ind og se de enkelte lektioner, man har behov for. Kurset kan også være relevant for faglige ledere, som har brug for at kunne henvise nye medarbejdere til at gennemføre kurset som oplæring.

Målgruppe

Kurset henvender sig til sagsbehandlere, faglige koordinatorer, administrative medarbejdere og andre i kommunen med interesse i emnet. Kurserne kan dog være yderst relevante og egnede for virksomhedsejere, administrative medarbejdere eller andre med særlig interesse indenfor området.

Lektioner

1.  Oplysningsskemaet

I alle løbende sygedagpengesager skal borgeren udfylde et oplysningsskema til brug for opfølgningen. I denne lektion stiller vi skarpt på skemaets formål og indhold og hvilke procedurer og frister, man skal være opmærksom på.

10 minutter

2.  Fast track-ordningen

Ordningen betyder, at arbejdsgiveren eller borgeren selv kan anmode om tidlig opfølgning i sygedagpengesagen. Hvad er formålet med ordningen, og hvilke særlige regler gælder for Fast-track?

8 minutter

3.  Den første opfølgning

Den første opfølgning inden udgangen af 8. sygeuge danner grundlag for den efterfølgende opfølgning og indsats. I denne lektion gennemgår vi reglerne om indhold og sagsbehandling: Hvornår skal der indhentes en lægeerklæring? Skal arbejdsgiveren kontaktes? Hvad er kravene til den samlede vurdering?

13 minutter

4.  Den løbende opfølgning

Når den første opfølgning er gennemført, skal der løbende følges op, så længe borgeren er sygemeldt. Kravene til opfølgning er forskellige afhængigt af perspektivet for raskmelding og borgerens behov for støtte. Vi gennemgår kravene og de vurderinger, der skal foretages.

11 minutter

5.  Rammerne for indsatsen

Hovedreglen er, at indsatsen for sygedagpengemodtagere skal være beskæftigelsesrettet. I særlige tilfælde skal borgeren tilbydes en tværfaglig indsats med inddragelse af flere indsatsområder. Vi gennemgår rammerne for den beskæftigelsesrettede indsats og tager et hurtigt kig på, hvornår en tværfaglig indsats kunne være relevant.

12 minutter

6.  Bortfald af sygedagpenge ved manglende medvirken

Retten til sygedagpenge kan bortfalde, hvis borgeren uden rimelig grund undlader at medvirke ved opfølgningsindsatsen, fx ved at udeblive fra samtaler, beskæftigelsestilbud eller lægebehandling. I disse situationer skal sagsbehandleren træffe afgørelse om, at sygedagpengene skal ophøre. Vi gennemgår de forskellige situationer, kravene til sagsbehandlingen og de særlige regler om ophørsdato og fortrydelsesret.

19 minutter

Peter Wigo Dyrbye

Peter Wigo Dyrbye

Fagspecialist

Peter Wigo Dyrbye er fagspecialist på beskæftigelsesområdet hos it-leverandøren Schultz. Han er uddannet socialrådgiver og har siden læst en række juridiske fag på kandidatniveau på Københavns Universitet.